ZVONE ZVONA SVADBENA – NEPAL, DIO DRUGI

Procesija u kući mladoženje….

Prvi dan svadbe – oko deset sati ujutro 25-og januara smo se okupili u kući mladoženje. Svadba je hinduistička i tu smo lijepo dočekani od strane njegove porodice i prijatelja. Sva kuća je okićena cvijećem, muzičari sviraju, prijatelji i rodbina se polako okupljaju. Većina žena je obučena u crvene sarije, a muškarci nose “dhaka topi” – tradicionalnu kapu. Njegov ujak nam prica o zivotu u Americi, o poslu, a mi o našim zemljama i životu u Dubaiju. Pričali smo o Nepalu, razvoju zemlje, zemljotresu i zagađenju. Ono što je zanimljivo jeste da je datum svadbe često određen prema astrologiji uz pomoć lokalnog svećenika i da svadbe traju između jednog i tri dana. Tako je i datum mog kolege bio odredjen.

U njegovoj kuci smo odgledali ceremoniju u kojoj su roditelji blagosiljali mladoženju sa cvijećem i hranom. Nakon toga žene iz porodice su počele stavljati crvene tačkice zvane “Tika” na čelo svakog gosta . Crvene tačkice su ustvari mješavina mokrog tika praha sa rižom i one simbolizuju dobru sreću, zdravlje i dug život. Ubrzo smo krenuli sa gostima, muzikom i pjesmom prema restoranu gdje se održavala glavna ceremenija i gdje nas je trebla dočekati porodica mlade.

All credit goes to photogh.co

Nakon što smo stigli u restoran mladoženja je sjeo da dočeka mladu u najljepšem dijelu koji je bio predviđen za glavnu ceremoniju vjenčanja. Sve je izgledalo raznobojno i okićeno cvijećem, a mlada je ubrzo stigla obučena u predivnu crveno-zlatnu tradicionalnu odjeću u pratnji brata i roditelja. Svećenik je bio prisutan, a mi smo oduševljeno posmatrali šta se dešava. Ne bih mogla tačno opisati ceremoniju, ali sam zapamtila dio gdje su jedno drugo okitili vijencima cvijeća, stavili prstenje i gdje je mladoženja darivao mladu zlatom. Hrana i piće su bili dostupni sve vrijeme i ubrzo smo svi plesali i veselili se, dok su mladu pripremali za ceremoniju plakanja.

Slika sa mladoženjom

Ceremonija plakanja označava oproštaj porodice od mlade koja uskoro odlazi u kuću mladoženje gdje ce zapoceti novi zivot. Skoro sat vremena u uglu restorana svi su plakali i opraštali se – njeni roditelji, brat, porodica i prijatelji.

Ceremonija plakanja, mlada, njen otac i sestra od mladoženje.

Nakon završetka ceremonije plakanja svi smo zajedno napustili restoran i slavlje se nastavilo na ulicama Kathmandu-a uz muziku i šetnju dijelom grada gdje je porodica mladoženje nekad davno živjela.

All credit goes to photogh.co

Nakon slavlja na ulicama, krenuli smo nazad prema kući mladoženje. Noć je pala, a mi smo svi već bili umorni i iscrpljeni od interesantnog, ali i napornog dana. Slijedio je posljednji dio ceremonije gdje porodica mladoženje dočekuje mladu i nudi je različitim vrstama hrane i pića da se ona osjeća kao kod svoje kuće i da joj šok od promjene bude što manji.

Nakon sat vremena smo odlučili da je vrijeme da krenemo nazad u hotel gdje smo se na brzinu raspremili i otišli lutati ulicama obliznjeg trga Patana.

Nastavit će se…

You Might Also Like